Er det så enkelt å bli kvitt en depresjon?

Her kommer en ny runde med svar på spørsmål fra dere 🙂

Er det så «enkelt» å bli kvitt en depresjon ved å kun følge rådene til psykologen – slik du gjorde? Hvordan er det med antidepressiva? Brukte du det i tillegg?

Nei, det er ikke så enkelt. Det jeg gjør i serien er absolutt ikke en kur for depresjon. Det er heller hjelpemidler man kan bruke på veien. Jeg var på vei ut av en depresjon da jeg startet å følge disse rådene, jeg hadde ikke kunnet gjennomføre halvparten mens jeg var midt oppi det. Det er fine ting å gjøre når man er på et ok sted, og har overskudd til å gjøre noen endringer. Det viktigste man kan gjøre når man opplever en depresjon, er å snakke med noen – gjerne en psykolog. I samsvar med legen din kan du også finne ut om bruk av antidepressiva er riktig for deg. Jeg bruker antidepressiva, og det har jeg skrevet mer om her.  

Hvordan fortalte du venner og familie at du var deprimert?

Siden det er fire år siden, så husker jeg ikke detaljene helt. Som jeg forteller i serien, så var jeg jo ikke klar over selv at det var en depresjon jeg gikk igjennom, før en lege fortalte meg det. Jeg var ekstremt utslitt over en lang periode, og humøret og positiviteten forsvant sakte men sikkert. Mamma og pappa visste at jeg ikke følte meg bra, men jeg snakket egentlig mest med kjæresten min. Da det gikk opp for meg at jeg var i en depresjon, så gruet jeg meg litt til å fortelle det til familien. Jeg hadde så utrolig lite kunnskap om det da, og jeg skammet over diagnosen. Men det var ikke snakk om å skjule det for de nærmeste, så jeg sa det bare som det var til mamma og pappa og søstrene mine. Selvom de ikke helt visste hvordan de skulle takle det, så fikk jeg mye støtte fra dem.

Jeg har ingen andre råd, enn å bare fortelle det som det er. Jeg tror og håper at det er mer kunnskap og forståelse rundt psykiske lidelser nå, enn det var for 4,5 år siden. Det vil forhåpentligvis gjøre det lettere å fortelle det til de nærmeste. Det er viktig å fortelle det til noen, sånn at man ikke sitter med hele byrden alene. Kanskje kan man be familien om å se på Happy Go Lucky, så får de muligens litt mer forståelse av hvordan det er å slite psykisk 🙂

Føler du at du kan bli deprimert igjen, eller tror du at du har så mye kunnskap om sykdommen slik at du kan forhindre at det skjer igjen?

Det er veldig vanskelig å svare på. Det jeg vet, er at jeg ikke lenger er redd for at det skal skje igjen. Jeg har tro på at jeg da eventuelt vil takle det bedre og bedre for hver gang. Og det hjelper helt klart å få en bedre forståelse av sykdommen, og bli bevisst på hva som kan virke forebyggende.

Har du opprettholdt de tingene du startet med i prosjektet? Trening, frivillighet og fotball laget?

Det kommer jeg til å svare på underveis etterhvert som episodene blir vist på tv. Her har jeg skrevet om hvordan det har gått med å dyrke relasjoner, og her har jeg skrevet om hvordan det har gått med å ta vare på kroppen.

Føler du kosthold har mye å si for deg? Synes det er veldig vanskelig å legge om kosten når man er langt nede og ikke har energi. Har du noen tips til iforhold til dette?

Jeg er absolutt ikke flink nok til å spise riktig, så her har jeg fortsatt mye å lære selv. Det er ikke sjeldent jeg velger enkle alternativer som å bestille mat, eller noe ræl som tar to sekunder å lage. Men de gangene jeg klarer å være flink, så handler jeg inn sunn mat som er lett tilgjengelig i kjøleskapet. Et tips kan være å lage mye mat, sånn at du har det et par dager. I det siste har jeg begynt å lage smoothie. Det er en smart og enkel måte å få i seg både grønnsaker, frukt og bær.

Hvordan traff du og kjæresten hverandre?

Vi møttes på en etterfest til en konsert med koret hans. Jeg var helt tilfeldig på konserten, via en bekjent. Jeg synes konserten var litt kjedelig, så jeg og kameraten min begynte heller å diskutere hvem i koret vi synes var den kjekkeste. Jeg pekte ut Anders, som jeg da ikke visste het Anders. På etterfesten gikk vi forbi hverandre, og jeg som ikke klarer å tenke før jeg snakker, buste ut: «å! det er jo du som er den kjekkeste i koret!». Vi snakket sammen i et par minytter, og noen uker senere skrev han til meg på facebook.

Har du fått fræm det budskape du villa gjennom serien?

Ja, jeg tror det. Det viktigste for meg var å sette psykiske lidelser på dagsorden, og vise at det ikke er så skummelt og mystisk som mange tror. Også ønsket jeg å inspirere andre til å gjøre små endringer i livet sitt, og ut i fra tilbakemeldingene jeg har fått, så tror jeg at jeg har fått til det 🙂

Vil du anbefal andre å gå samme veien med dæm punktan som i serien din?

Jeg tror det er veldig viktig at alle finner sin egen vei. Veldig mye av det jeg gjorde i serien har fungert bra for meg, og jeg håper mange kan bruke det som en slags inspirasjon til å utforske hva som fungerer for dem.

Kunne du tenke deg å få deg en «vanlig» 8-4 jobb? For så å ha en mer forutsigbar hverdag?

Ja, den tanken har absolutt slått meg. Som jeg har skrevet om tidligere, så er jeg ikke alltid like flink til å komme meg igjennom de periodene hvor jeg ikke jobber med en tv-produksjon. Når det er sagt, så er det tv jeg vil jobbe med. Jeg elsker å formidle og å nå ut til mange mennesker, så jeg ville ikke byttet ut jobben min med noe som helst.

2 Kommentarer

2 kommentarer til «Er det så enkelt å bli kvitt en depresjon?»

  1. Hei, Ida! Ville egentlig bare si at jeg syns du er ei helt nydelig jente! Du har så fantastisk god og varm utstråling, og hver gang jeg ser deg på TV eller VGTV må jeg bare smile! 🙂 Du virker så god, og du ser virkelig fantastisk flott ut! Pen jente, er’u, med all grunn til å være selvsikker! Stå på, følger med på bloggen din (jeg leser vanligvis ikke blogger, så det er faktisk eneste bloggen jeg følger med på. Ta det som et kompliment!)

  2. Hei Ida! Jeg heter Mathea og er 12 år (blir 13 dette året). Jeg er ikke sikker på om dette er en depresjon siden jeg er ikke så veldig gammel. Jeg føler meg helt redd, tenker for mye på kroppspress og ting jeg er redd for. En av de tingene jeg er redd for er å bli syk. Jeg er redd for at jeg ikke skal leve det normale livet som nesten alle har. Jeg er redd for å fortelle det til noen, jeg har ikke så mange venner og jeg blir baksnakket mye på skolen at jeg er tjukk eller stor. Jeg trenger noen råd for hva jeg skal gjøre med depresjonen.

Legg inn en kommentar