Slutt å se på meg som deprimert-Ida!

«Er du ikke redd for at folk kun kommer til å forbinde deg med depresjon etter dette programmet?» 1800-tallet ringte og ville ha holdingene sine til psykisk helse tilbake.

Med jevne mellomrom så får jeg høre: «jeg trodde du var en sånn blid og positiv jente». For guds skyld, jeg ER en blid og positiv jente! Men blide og positive jenter kan også ha vanskelige perioder. Det er nok ikke vondt ment, men det er en kommentar som jeg mener gjenspeiler et uheldig syn på psykisk helse. Nemlig at depresjon er noe som definerer deg som person, i stedet for en psykisk utfordring noen opplever i perioder av livet.

Det uheldige med utsagn som «jeg trodde ikke du var sånn», er at det er med å forsterke tankemønstre endel deprimerte kan oppleve, som for eksempel «det er bare sånn jeg er, det kommer aldri til å gå over». En del av det å komme seg ut av en depresjon er nettopp det å betrakte alle de negative og destruktive tankene som det det faktisk er: det er tanker. Det er ikke «sannheter» og det er ikke «deg». Jeg ser på det som at «jeg kan HA en depresjon», og ikke at «jeg ER en deprimert person».

Ta en person som ofte er forkjøla da, tenker du på han eller henne som «en forkjøla person»? Neppe. Og på samme måte skal vi ikke tenke på de som opplever depresjon som «deprimerte mennesker». Og ville vi sagt til en person med en annen type alvorlig sykdom: «jeg trodde du var en sånn blid og positiv jente»? Mest sannsynlig ikke. Og i likhet med andre diagnoser, er også depresjon en sykdom. Og enten det er en fysisk eller psykisk lidelse, så påvirker sykdom oss til å tenke og oppføre oss annerledes.  Men det er ikke sykdommen som definerer hvem vi er som mennesker.

Jeg vil ikke at noen skal tenke annerledes om meg eller behandle meg annerledes fordi jeg har vært åpen om at jeg har opplevd depresjon. Jeg er akkurat den samme Ida som før dere fikk vite om min sykdomshistorie. Jeg ER ikke depresjonen min, akkurat som du ikke ER forkjølelsen din.

 

 

32 Kommentarer

32 kommentarer til «Slutt å se på meg som deprimert-Ida!»

 1. Du har skjønt så mye du, Ida! Og får forklart med noen svært forståelige bilder. Jeg har tenkt til å tipse min far om denne bloggen. Han er pensjonert professor i psykiatri ved UIO, men driver fremdeles privatpraksis som psykiater. Også han kan ha stort utbytte av å lese bloggen din.

   1. Fikk omsider snakket med pappa om bloggen din. Han var veldig imponert, og syns du skriver godt! Sutt litt på den karamellen du – en av Norges mest publiserte psykiatere skryter av bloggen din, og syns budskapet ditt er viktig og riktig! (Ble litt dårlig skjult skryt av pappaen min også dette da, men er fryktelig stolt av ham. Han var forøvrig med på den studien som avdekket at så mange som 40% får en psykisk sykdom i løpet av livet. Den ble visst gjort i 2002, men det er først i senere år at tallene fra den studien har blitt akseptert som reelle. Fremdeles viktig å spre det budskapet ut til allmennheten!)

 2. Hei, Jeg vil gjerne si tusen takk til deg for at du er så modig og ærlig og står frem på denne måten! De to siste årene har jeg vært mye deprimert og jeg har opplevd at mange blir redde/provoserte når jeg forteller om det og jeg har blitt møtt med mange nedlatende kommentarer om at jeg er svak osv. Noe jeg synes er oppsiktsvekkende er at mange jeg har pratet med gjerne åpner seg om egne opplevelser av angst/depresjon når jeg snakker med dem på tomannshånd, mens i «gruppesamtaler» blir det viktig å fremstille seg selv som et menneske som ikke har opplevd slik motgang. Det har blitt tydelig for meg at slike følelser er tabu. Derfor er jeg SÅ glad for alt som kan være med på å gjøre det lettere for mennesker å gå igjennom tøffe perioder i livet. Slik som Jeg mot meg og Skam på NRK og nå ditt program Happy go Lucky på Tv2!! Jeg er hundre prosent overbevist om at dette kan hjelpe VELDIG mange!! Spesielt fordi det er mange som aldri tør å fortelle om at de har det vanskelig så tror jeg også «mørketallene» kan være store. Hadde vært interessant å vite hvor mange som har gått på antidepressiva de siste årene for eksempel.
  Vi er mange som heier på deg ???

  1. Hei Linn! Enig i at det er skikkelig synd at mange åpner seg på tomannshånd, men ikke tør å snakke om det ellers. Det burde ikke være sånn at mange fortsatt skammer seg over dette. Håper du har rett i at slike programmer gjør det lettere for folk å snakke om 🙂 Hilsen Ida.

 3. Dette er utrolig bra skrevet, du får virkelig satt kloke ord på det. Jeg er helt enig med deg! Tusen takk for at du skriver så bra om et så viktig og misforstått tema som depresjon.

  Stå på Ida, og keep up the great work!! 🙂

 4. Så flott innlegg- en viktig ting kan ikke sies for ofte. Jeg får så ofte høre av de som vet jeg er syk men ikke ser meg så ofte at ‘men du ser jo ikke syk ut’. Nei så klart ikke- jeg prøver jo alt jeg kan å ikke gjøre det. Supert program Ida- det er lett å kjenne seg igjen, og du setter søkelys på ting som gjelder så altfor mange.

 5. Var litt utenfor før jeg gikk inn på bloggen din, MEN idét jeg så deg smilende på en huske smilte jeg med EN gang! (Så vakker du er når du smiler!)

  Tusen takk for at du lagde dette innlegget, det er så sant som du kan få det!

  Jeg har ikke ofte mange meninger om ditt og datt, men skulle jeg noen sinne blitt politiker eller helseminister eller noe, skulle noe av mine brannfakler vært å få åpenhet rundt psykisk helse. Det er liksom kult å sitte i kaffeselskap og legge ut om en kneskade man fikk da man var tøff og spilte fotball da man var yngre, men at man får lov å fortelle at man har det vondt inni seg?? Det er det bare å glemme, liksom.. Da BLIR man liksom «han gale fyren»…

  Stå på, Ida! du er så flink<3

 6. Åh Ida dette er så bra! Jeg har akkurat vært i behandling for depresjon selv, og jeg kjenner meg sånn igjen i mye du deler. 🙂

 7. Viktig det du skriver her!
  Syns programmet er knall, og syns du er knall! Virkelig supert at du viser verden at man kan være deprimert selv om man vanligvis er sprudlende og glad, og selv om livet i seg selv ikke eeeegentlig suger! 🙂

 8. Hei Ida! (ja vi er name twins! haha). Jeg vil bare si at jeg liker kjempe godt programmet ditt, og har snart sett alle episodene på Sumo. Du er drit tøff, herregud! Jeg ville også si at jeg går igjennom en veldig tøff periode akkurat nå (og kan kjenne meg igjen av mye av det du viser og forteller at du selv har opplevd, i programmet). Jeg syns det er kjempe fint at du valgte å gjøre dette programmet, for det gjør det liksom mindre tabu å snakke om temaet depresjon, om du skjønner. Jeg ville også si tusen takk, for igjennom programmet ditt har du hjulpet meg til å innse at jeg ikke er alene med depresjon, og at det er mange andre som sliter med det samme. Og selvfølgelig visste jeg dette fra før, men det blir noe helt annet når man setter et ansikt på det, man tror liksom mer på det, visst det gir noe mening haha. Uansett heier på deg, stå på videre. Du er skikkelig sprudlende, rå og kul, (det er i allefall det jeg tenker når jeg hører navnet ditt). Btw følger deg også på snapchat og kan jeg bare si at det å filme en video på 10 sek..ugh, jeg følern, det er jo umulig! ahahaha.

  Mvh (din name twin) Ida <3 ;;)

 9. Super fantastisk skreve, du har virkelig rett 🙂
  Slutter selv med at jeg har ME og andre har kommet bort til meg nå i etter tid av at jeg har fortalt om diagnosen og sagt at de trodde jeg var så sprekk og livlig, og da tenker jeg at selvfølgelig er jeg det, men at på grunn av sykdommen min er det ikke like lett å gjøre ting.
  Det du gjør, at de er så ærlig ovenfor andre er bare helt fantastisk.
  Leste faktisk VG (eller om det var Dagbladet) sin anmeldelse av programme ditt før jeg så det… og hadde først trodd det skulle være «dårlig» slik som VG (eller Dagbladet) sa…
  Men det er et av de beste programmene jeg har sett, og måten du er på, måten du er en rollemodell er bare helt fantastisk !
  Stå på og ikke bry deg så mye om hva andre mener eller sier om deg 😉

 10. Du får virkelig sagt det! Utrolig gode og viktige ord som alle burde høre. Det er ingen som har rett til å trykke noen ned eller sette en rolle på en person fordi noen opplever en depresjon eller andre sykdommer! Stå på videre! ??

 11. What she said! ?
  Ser på programmet dit og kjenner meg så godt igjen! Verste utsagnet eg veit frå andre er: «Jammen, det er jo bare å…..». Nei, takk for opplysninga gitt, er det SÅ enkelt? ?
  Trur eg må lese på bloggen din no ?

 12. Hei fine du! Sitter selv fast midt i en depresjon og ser ingen vei ut. Men takk til deg som har turt å lage denne serien, for wow du er ett forbilde!! Er litt mer åpen med de rundt meg på skolen osv og sier ting som at jeg var innlagt før jul rett ut. For det er alt for lett å skjule det, for ingen vil vel vise seg frem på sitt svakeste? I alle fall ikke jeg, noe som egentlig bare gjør ting enda vanskeligere fordi de tror alt er bra når jeg aldri har hatt det værre. I tillegg er det så lett for andre å se på det som bare bare å gjøre hverdagslige ting som å gå på skolen, dusje osv men nå har depresjonen full kontroll over meg.. føles som at jeg ikke lenger vet hvem jeg er! Men takk til fine deg!! Skulle gjerne hatt muligheten til å kunne møte ei som også har vært gjennom en depresjon og kommet seg ut av den! Du er dritbra Ida!❤kjenner meg alt for mye igjen i episodene dine og i episode to lå jeg med tårer i øynene gjennom hele episoden for alt du tør å si er ting jeg kjenner meg helt igjen i men får kjeft om jeg sier, for jeg er tydeligvis LAT

Legg inn en kommentar